Виж съдържанието
Имаш ли нужда от помощ? Нашите съветници могат да ви помогнат БЕЗПЛАТНО с информация! Свържете се с нас на: 088 560 7100
Имаш ли нужда от помощ? Нашите съветници могат да ви помогнат БЕЗПЛАТНО с информация! Свържете се с нас на: 088 560 7100
Ах, най-после пролет! Много производители сега са заети с подготовката на градините си и започват засаждане за красиво озеленен двор.

Мулчиращо фолио: Ефективно контролира плевелите в градината

Ах, най-после пролет! Много производители сега са заети с подготовката на градините си и започват засаждане за красиво озеленен двор. Но преди всичко мисълта, че плевелите ще поемат контрол и ще удвоят работата си, ги кара да прибягват до най-модерното решение, доказало своята ефективност досега. Следователно...

Какво е фолио?

Мулчиращият филм е продукт, използван в селското стопанство и дърводелството за премахване на плевели, затопляне на почвата, защита от ерозия и предотвратяване на директен контакт на плодовете и зеленчуците с почвата. Често се използва заедно с капково напояване и в зависимост от вашите нужди, фолиото може да бъде перфорирано (с дупки по права линия или зигзаг) или неперфорирано (това ви дава множество възможности за позициониране на културите).

Разбира се, друг важен аспект е дебелината на мулч фолиото:

  • 15 микрона - може да се използва поне 1 сезон.
  • 22 микрона - може да се използва поне 2 сезона.
  • 30 микрона - може да се използва поне 3 сезона.

1. Предимствата на мулч фолиото

Мулчиращият филм спестява време, но особено усилия по време на жизнения цикъл на растението. Улеснява работата ви 10 пъти и намалява часовете, които прекарвате в градината (напояване на култури и премахване на нежелани плевели), вместо да се наслаждавате на свободното си време. Използването на мулч фолио със система за капково напояване има много предимства, като например:

мулч фолио

  • Ранно производство

Вероятно най-голямата полза от използването на мулч фолио е много по-ранното производство. Фолиото поддържа висока температура на почвата, което помага на растенията да растат по-бързо и да узреят по-рано. По време на растеж корените на растенията поемат кислород и отделят въглероден диоксид (CO2). Листата на растенията изискват CO2, който те получават от атмосферата. Когато растенията се отглеждат върху пластмаса, CO2, освободен от корените, се натрупва под фолиото и в крайна сметка излиза през дупките, където растат растенията. Този „ефект на кошницата“ повишава концентрацията на CO2 в листата и подобрява растежа на растенията. Пролетните зеленчуци, отглеждани върху мулч, могат да бъдат събрани 7 до 21 дни по-рано. Прибирането на реколтата седмица или две по-рано често често значително увеличава пазарното предимство и цените, които получават производителите.

  • Подобрява структурата на почвата

Използването на мулч помага да се предотврати уплътняването на почвата. Материалът задържа влагата и топлината, което ограничава загубата на хранителни вещества за растенията. От всички налични на пазара материали за мулч, пластмасовото фолио е най-рестриктивно, така че се вписва добре с метод за капково напояване. Освен това мулчиращото фолио обезкуражава хората и домашните любимци да влизат в района, което допълнително подобрява структурата на почвата. Почвата под фолиото остава рохкава, ронлива и добре аерирана. Корените имат достъп до достатъчно кислород и микробната активност се подобрява.

  • Ефективна борба с плевелите

Вашата градина засегната ли е от плевели? Ако не се отървавате от плевелите всеки ден, те ще превземат градината ви възможно най-скоро. Ежедневното плевене може да бъде трудна задача за повечето градинари, особено за производители с проблеми с гърба.

Мулчиращият филм ефективно инхибира растежа на плевелите и го прави на голяма площ. Когато се засади в градината, фолиото не позволява на плевелите да получават слънчевата светлина, необходима за фотосинтезата. Когато плевелите са лишени от слънчева светлина, те загиват, което ви спестява труда да ги издърпвате на ръка.

  • Спестявате пари, като намалявате сметките си за вода

Инсталирането на система за капково напояване под мулч фолио осигурява комфорт, но особено улеснява работата ви, когато става въпрос за поливане на култури. Тъй като мулч фолиото спомага за задържането на влагата в зоната на корените, е необходимо по-малко поливане, което води до повишено запазване на използваната вода и торове. Изборът на правилната система за капково напояване зависи от разстоянието между растенията и потока и налягането при източника. Разбира се, вече сме помислили за най-важните култури! Подготвили сме пълни пакети с мулч фолио и поливна система според вашите нужди. Открийте ги с едно просто щракване.

2. Полезни съвети за полагане на фолиото

мулч фолио

Мулчиращо фолио се превърна в основна технология, особено при производството на зеленчуци и плодове. Черното мулч фолио е най-разпространеният цвят, използван днес в България и може би е най-евтиният за направа, предлагайки големи ползи за производителя. Ето важните стъпки за инсталиране на фолио във вашата градина:

  • Подгответе почвата

Преди да поставите мулч фолиото, е важно да подготвите почвата. Почистете го, включете тор, компост, вар или сяра, за да създадете идеална почва за бъдещи култури. Отстранете плевелите, камъните и разбийте всички бучки почва, които се открояват. Внимателно потупайте почвата, за да осигурите директен контакт с пластмасата. Намокрете го, така че да е леко влажно и да залепне за фолиото.

  • Инсталирайте поливна система

Дори ако фолиото за мулч насърчава задържането на влага в почвата, външни източници на вода, като дъжд или вода от маркуч, няма да проникнат в пластмасата, за да достигнат до почвата. За да осигурите допълнителна влага, преди полагане на фолиото инсталирайте система за капково напояване. Може да доставя вода, когато и където е необходимо. Чрез поливане само на корените на растенията, листата остава суха, като по този начин се намалява вероятността от болести, предавани по вода. Лесна за управление, системата може да се включи винаги, когато вашите култури се нуждаят от вода. В допълнение, системата за капково напояване ви помага да спестите време, физически труд и пари.

  • Разстелете мулч фолиото

Когато монтирате фолиото, закрепете краищата му, така че вятърът да не го издуха. Поставете камъни по ръбовете, покрийте ги със пръст или използвайте щифтове с U. Фолиото трябва да е на нивото на земята. С помощта на слънцето черната пластмаса може да затопли земята за пет до седем дни. Монтирайте фолиото в началото на пролетта, поне 10 дни преди засаждането, ако има облачни дни.

  • Защитете вашите култури

Когато започнете да отглеждате, дръжте материала далеч от стъблата на растенията, тъй като горещата пластмаса може да ги изгори. Освен това високите летни температури могат да прегреят покритата с пластмаса почва, което може да повреди корените на културите. За да избегнете това, отглеждайте растенията си рано, така че листата им да засенчват пластмасата или покрийте фолиото с органичен мулч, като слама или дървени стърготини. Освен че намалява температурата, последното добавя естетическа стойност и предотвратява преждевременното разграждане на пластмасата.

мулч фолио

По темата на това, което ви представих по-горе, Ai Cu Ce става ваш надежден партньор. Нашият специализиран онлайн магазин посреща производители с цялостни системи от повече от 18 години, включително решения за селското стопанство, решения за дома и градината, решения за релакс и свободно време и не на последно място, решения за зелен дом. Открийте всичко, от което се нуждаете, на едно място!

Разберете сега защо толкова много фермери ни се доверяват, за да им предложим най-добрите пакети с мулч фолио!

Как да започнете?

Имате ли въпроси? Обадете се на 088 560 7100 ТУК

Скоро консултант на Ai Cu Ce ще приеме вашето обаждане!

Или ни пишете на MESSENGER

Очакваме с нетърпение да се срещнем! 😊

Следваща статия: 5 предимства на мини горещи вани през студения сезон!

Остави коментар

Коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се появят

* Задължителни полета

Liquid error (layout/theme line 395): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid