Виж съдържанието
Имаш ли нужда от помощ? Нашите съветници могат да ви помогнат БЕЗПЛАТНО с информация! Свържете се с нас на: 088 560 7100
Имаш ли нужда от помощ? Нашите съветници могат да ви помогнат БЕЗПЛАТНО с информация! Свържете се с нас на: 088 560 7100
ягоди, мулч, фолио, есен, засаждане

Засаждане на ягоди през есента

Как да не обичаш ягодите? Със своята форма на сърце, която отива направо на сърцето ви, сладък и месест вкус, ароматен, пълен с витамини и хранителни вещества, вкусен в сокове, конфитюри, салати и десерти и с безброй ползи за поддържане на здравословен начин на живот, ягодите са плодовете че почти всеки наемодател иска да ги има под ръка, независимо от сезона. Добрата новина е, че те могат да бъдат засадени почти по всяко време на годината, стига да вземем предвид няколко основни неща. Още по -добрата новина е, че по този начин ще имаме собствена култура на месни и здравословни ягоди, на която можем да се наслаждаваме целогодишно!

Есента е едно от най -добрите времена за засаждане на ягоди, но за да има успех, трябва да вземем предвид няколко аспекта, като подготовка на почвата, избор на подходящ сорт за засаждане, грижи и защита на културата през зимата и предотвратяване на експозицията към няколко риска.

Кога засаждаме ягоди?

Оптималният период за есенно засаждане е между края на август и първата половина на октомври. Ако засаждането е направено до 10-15 октомври, има достатъчно време растенията да се вкоренят и да презимуват правилно. Ако есента е дълга и топла и няма риск от преждевременно замръзване, засаждането може да се извърши малко по -късно. Някои производители обаче избират да засадят в края на есента,
есента започва много по -лесно във вегетацията, възползвайте се от зимните валежи, плюс селското стопанство, подлагащо реколтата на боси и замръзване. Ягодите, засадени на работа, са по -ниски през есента, така че ягодите могат да привлекат цялото ни внимание!

Какви сортове ягоди засаждаме през есента?

Засаждането на ягоди през есента гарантира по -богата реколта, с по -здрави и енергични растения. За тази цел се препоръчва да се използват само пресни растения, идващи директно от разсадниците, а не от материал, който се държи на студено дълго време. По този начин нишестето в растението остава непокътнато и качеството на растението ще бъде по -високо. Студените растения, събрани в началото на пролетта и държани 8-10 месеца в хладилни помещения, са по-подходящи за засаждане през пролетта, особено след като производството се извършва 6-8 седмици след засаждането, което би означавало в средата на зимата.

Как да подготвим почвата за засаждане?

Ягодите предпочитат леки, аерирани почви, без излишна влага и богати на хумус. Почвата се тори с компост или добре разложен оборски тор. В идеалния случай земята трябва да се намира близо до източник на вода, така че да може да се напоява. Мулчирането на почвата с фолио, съответстващо на културата, е друг основен принцип за постигане на желаните резултати.

ягоди, мулч, фолио, есен, засаждане

Плевелите оказват вредно въздействие върху реколтата и фермерите използват различни методи за тяхното изкореняване, от скубане и дори изгаряне, до мулчиране, сравнително нова технология в Румъния, но с гарантирани ефекти. Освен това е много лесен за използване и издръжлив във времето. Мулчиращото фолио се нанася преди засаждане, за предпочитане с напоителна система, защото ягодите се нуждаят от много вода. На нашия уебсайт можете да намерите перфектната комбинация за вашата реколта от ягоди.

Как се извършва засаждането?

Ягодовите столони се засаждат в прости редове, на 20-25 см една от друга. Ако са засадени няколко реда, минималното разстояние между тях трябва да бъде 35 cm. Корените на ягодите са чувствителни, затова са необходими допълнителни грижи при засаждането им, в дупки с дълбочина 10-15 см, около които почвата след това се събира внимателно и се уплътнява. Ако засаждането се извършва твърде дълбоко или твърде високо над земята, растенията се вкореняват здраво и след това изсъхват. Ако почвата не се утаи правилно около растението, растенията няма да растат хармонично или ще се появи плесен върху корена. В идеалния случай, два дни преди засаждането, почвата трябва да се напоява. В случай на засаждане след обилен дъжд, повърхността на почвата трябва да е суха.

Как да се грижим за културата за зимата?

Ако засаждането се извършва правилно, грижите за студа не изискват много усилия от ваша страна. Мулчираното фолио се справя с плевелите и други естествени врагове, а снегът ще се превърне в естествено одеяло, което ще запази реколтата под закрила през зимата и ще осигури вода през пролетта. Ако зимата е изключително мразовита, жизнеспособна алтернатива е да се защити реколтата със слой торф, който ще абсорбира водата от почвата и ще предотврати гниенето на корените. Ягодите по своята същност са издръжливи и самодостатъчни растения, така че след като ги инсталирате в подходящата среда и им осигурите необходимото за засаждане, всичко, което трябва да направите, е да изчакате първите откъснати плодове и да им се насладите в градината си .

Кога ядем ягоди?

Есенните култури се възползват от валежите, натрупани през зимата, а през пролетта те започват бързо вегетационния процес, със затоплянето на времето. Така че, ако засаждането е извършено правилно и метеорологичните условия работят заедно, ако растенията са били енергични и торът е добър, имате всички шансове да се насладите на първите ягоди от вашата реколта в края на пролетта!

ягоди, мулч, фолио, есен, засаждане

Ако през пролетта забележим, че растенията не се развиват добре, реколтата се жертва, т.е. цветята трябва да се счупят, за да се предотврати производството и да се стимулира правилното развитие накорени. Трябва да очаквате максимален добив само една година след засаждането.

Ягодите имат много добра екологична пластичност и могат да бъдат засадени в разнообразна географска област, както и почти през всеки сезон. Грижата за тях не е трудна и скъпа, така че имате всички шансове да се насладите на собствената си култура. Ако имате нужда от насоки или отговори на определени ситуации, които сте срещнали, не забравяйте, че екипът Ai Cu Ce? е на ваше разположение с любов и радост вашите градинарски преживявания да бъдат най -успешните!

Предишна статия: Изберете правилната камина за вашия дом!
Следваща статия: Предимствата на мини басейн с джакузи у дома

Остави коментар

Коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се появят

* Задължителни полета

Liquid error (layout/theme line 395): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid